Nörokranyum, gelişim sırasında ve yaşam boyunca beyni korumaktan sorumlu insan kafatasının önemli bir parçasıdır. Frontal kemik, iki parietal kemik, iki temporal kemik, oksipital kemik, sfenoid kemik ve etmoid kemik dahil olmak üzere sekiz kemikten oluşur. Bu yapı, yaşamın ilk yılında beyne büyüyüp gelişirken gerekli desteği ve korumayı sağlamada kritik öneme sahiptir.
Yaşamın ilk yılında beyin, kafatasının düzensiz veya asimetrik şekliyle sonuçlanabilecek hızlı büyüme ve gelişme yaşar. Kafatasının içinde olabilecek en rahat yere doğru hızla aktif bir şekilde büyüyen beyin ile birlikte yumuşak kemik yapısı ve aynı pozisyonda sürekli kalan kafatası yerçekimi gibi mekanik sebeplerden bozulmaya başlar. Bu arada nörokranyumun üzerindeki bozulma yüz kemiklerinin bulunduğu visserokranyum da asimetri oluşumuna sebep olur. Kranial doğrultma ortezleri, daha normal bir kraniyal orantı ve simetriyi yeniden sağlamak için nörokranyumun kemiklerini yeniden şekillendirerek bu sorunu çözmek için tasarlanmıştır. Bebeğe özel olarak yapılıp takılan ortezler, bozularak asimetrik olmuş kafatasını daha simetrik bir yönde büyümeyi teşvik etmek için kafatasının belirli bölgelerine hafif ve tutarlı bir tutuş uygular.
Kranial doğrultma ortezleri doğrudan nörokranyum üzerinde çalışırken, ikincil bir etki olarak visserokranyum da değişiklikler yaşayabilir. Visserokranyum, kafatasının yüz kemiklerini ifade eder ve nörokranyumdan ayrıdır. Bununla birlikte, nörokranyum ve visserokranyum kemikleri birbirine bağlı olduğundan, birindeki değişiklikler diğerini etkileyebilir. Bu nedenle, kraniyal doğrultma ortezleri yoluyla nörokranyumun simetrisindeki iyileştirmeler, aynı zamanda visserokranyumun simetrisinde de iyileşme ile sonuçlanabilir.
Visserokranyumdaki herhangi bir değişikliğin dolaylı olduğunu ve tam olarak tahmin edilemeyeceğini veya garanti edilemeyeceğini not etmek önemlidir. Kranial doğrultma ortezleri başın genel simetrisini ve oranını iyileştirebilse de yüz kemiklerindeki herhangi bir değişiklik tipik olarak daha yavaştır. Bebeklik döneminden başlayarak yaş ilerledikçe çocuklukta ve yetişkinliğe geçiş sürecinde de devam eder. İşte bu yüzdende bu tedavi esnasında hedef verilemez veya kontrol edilemez.
Sonuç olarak, nörokranyum, gelişim sırasında ve yaşam boyunca beyni korumada çok önemli bir rol oynar. Kraniyal doğrultma ortezleri, bebeklik döneminde orantısız veya asimetrik kafatası şekillerini ele almak için etkili bir çözüm sunar. Kraniyal doğrultma ortezlerinin birincil odak hedefi nörokranyum iken, ikincil bir etki olarak visserokranyumun simetrisindeki gelişmeler de meydana gelebilir. Bununla birlikte, visserokranyumdaki herhangi bir değişiklik dolaylıdır ve tam olarak tahmin edilemez veya garanti edilemez.
www.cranialtedavimerkezi.com adresimizdeki “yüzüstü aktiviteleri” kitapçığımızı indirerek oradaki tavsiyeleri uygulayın. Size çok yardımı olacaktır! (Yüzüstü Aktiviteleri için Tıklayın)