Merkez: 444 7 019
İstanbul-İzmir-Ankara-Gaziantep
Pzt-Cu: 9:00 - 17:00 / Ct:9:00-15:00
444 7 019 İLETİŞİM

STARband (Side-Opening Band) ortez kasklar deformasyona bağlı ya da diğer tanımlaması ile pozisyona bağlı plagiosefali, brakisefali hastalarında kullanılırken, STARband (Bi-Valve) özellikle sagital sütür kapalı skafosefali, metopik sütürü kapalı trigonosefali ve koronal sütürü kapalı anterior plagiosefali gibi kraniosinostoza bağlı kafatası şekilbozukluğunun düzeltilmesinde ve deformasyonel skafosefali tedavisinde tercih edilirler.

STARband (Side-Opening Band) ortez kasklar deformasyona bağlı ya da diğer tanımlaması ile pozisyona bağlı plagiosefali, brakisefali hastalarında kullanılırken, STARband (Bi-Valve) özellikle sagital sütür kapalı skafosefali, metopik sütürü kapalı trigonosefali ve koronal sütürü kapalı anterior plagiosefali gibi kraniosinostoza bağlı kafatası şekil bozukluğunun düzeltilmesinde ve deformasyonel skafosefali tedavisinde tercih edilirler. STARlight serisi daha çok kraniosinostoz hastalarında tercih edilirken STARlight PRO Endoskopik kafatası ameliyatlarından sonra özellikle kullanılmaktadır.

Aktif STARband kafatası doğrultma ortezleri her bir bebek için özel olarak STARscanner ve SmartSoc veri toplama sistemiyle alınan ölçüme göre %0.1 hassasiyetli yapılmaktadır. Alınan 3D kafatası ölçüsü Amerika'da 2001 senesinden beri STARband kaskların üretimini yapan ve geliştiren dünya lideri Orthomerica'ya gönderilir.

STARband kasklar kafatası şekil bozukluğunu düzeltmek, normal olan şekline geri kazandırmak için her bir bebeğe özel dizayn edilir. STARband'in görevi, bebeğinizin büyümekte olan kafasını yeniden normal simetri ve oranda gelişmesini sağlamaktır. Bunu bebeklerin kafasında öne çıkan yerlerdeki büyümeyi kontrol altına alarak başarır.
 

STARband kasklar kafatası şekil bozukluğunu düzeltmek, normal olan şekline geri kazandırmak için her bir bebeğe özel dizayn edilir. STARband'in görevi, bebeğinizin büyümekte olan kafasını yeniden normal simetri ve oranda gelişmesini sağlamaktır.

STARband Kask Tedavisi

STARband kasklar sık sık kontrol ve gerektikçe modifiye edilerek sadece düzlüğün ya da yamukluğun olduğu alanlardaki büyümeyi destekler. STARband ortez kasklar bebeğin hızla büyüyen kafasını istenilen yerlere kanalize etmek üzere dizayn edilmiştir. Kask tedavisi süresince ortez teknikerlerimiz bebeğin gelişimini sürekli gözlemler ve STARband üzerindeki gerekli değişiklikleri yapar.

Ayrıca hastanın ihtiyacına göre değişik sebeplerden dolayı STARband kranial ortez kasklar sadece koruma amaçlı olarakta kullanılabilmektedir. Daha ekonomik olan ve yine Orthomerica'nın ürettiği STARband Koruyucu Ortez Kasklar için bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Koruyucu ortez kasklar bebek, çocuk ve yetişkinlerde travma, epilepsi ya da kraniosinostoz gibi kafatası ameliyatı geçiren hastalarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Neden FDA Onaylı;

Aktif STARband kafatası doğrultma ortezleri (cranial remolding orthosis) FDA - Food and Drug Administration (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylıdır. FDA, STARband kafatası doğrultma ortezlerine onayını risk ve güvenliği kontrol altında ve efektif olduğu için vermiştir.

FDA' nin yerine getirilmesini istediği şartlarından ilki ve belki de en önemlisi, bebeklerin kafatasında oluşan plagiosefali gibi deformasyonların varlığı halinde ilk olarak geleneksel pozisyon değiştirme yönteminin uygulanması ancak cevap alınamaması durumunda kask tedavisi ile şekil bozukluğunun düzeltilmesidir. STARband ailesi ortez kasklar kullanılarak yapılan pek çok araştırma göstermiştir ki, STARband kasklar kafatası şekil bozukluklarının tedavi edilmesinde efektif/ etkilidir. Üretimindeki teknik ve üstün dizaynı ile her türlü kafatası şekil bozukluğunun düzeltilmesinde %95 başarı gösterir.

FDA tarafından ikinci olarak sorgulanan, hızla büyüyen bebeklerin nörolojik gelişimine bir engelinin olmamasıdır. STARband kaskların bebeklerin normal kafa büyümesine ve gelişimine hiçbir engeli kesinlikle yoktur. Yapılan araştırmalarda ayrıca bebeklerin kafatasında normal çevresel ölçü gelişimi ve nörolojik gelişim tespit edilmiştir.

FDA ayrıca kullanılan malzemeden veyahut ölçü, dizayn, üretim veya kullanım hatalarından dolayı bebeklerin cildine bir zararının olmamasını istemektedir. STARband kasklarda kullanılan malzemeler hipoalerjeniktir. Bunun yanında dizayn edilirken her bebeğin kafasının ne kadar büyüyeceği hesaplanmakta, hassas STARscanner ve SmartSoc 3D veri toplama sistemleriyle alınan ölçüm sayesinde de cilde baskı veya tahriş olmadan bebeklerin rahat bir tedavi geçirmesi sağlanmaktadır.

Bütün bunlara ek olarakta FDA tedavi boyunca cilt ve büyümedeki gelişimin belli periyotlar ile karşılaştırmalı raporlar halinde ölçümlenmesini ve kontrol edilmesini gerekli görmektedir.

İşte yukarıdaki bu şartlar yerine getirildiği içinde STARband kaskları FDA tarafından onaylıdır.

Sadece Tek STARband Kask İle Tam Düzelme

STARband kask tedavisi ile kafatası şekil bozukluğu çok aşırı derecede bile olsa düzeltilebilir. Üstelik bu başarı sadece tek bir kask ile gerçekleşir. İkinci bir kaska gerek kalmaz. Alından ve kafanın arka kısmından olmak üzere her yönden düzelterek kafanın hızla ve olması gereken simetrik yapısına doğru şekil almasını sağlar. STARband kaskları bu işleme, benzersiz dizaynı sayesinde daha ilk günden takılır takılmaz hemen başlar. Sizlerde meydana gelen simetrik düzelmeyi size verilecek STARscanner ya da SmartSoc 3D ölçüm raporunda net bir şekilde takip edebilirsiniz.

Kask Tedavisinin Uygulanmadığı Durumlar ve Şartlar 

Bebekleri 3. Ayına kadar kask kullanımı için yeterli olmaması nedeniyle sadece erken ameliyat olmuş kask kullanımı ameliyat sonrasında gerekli olan hastalara uygulanır.

Hidrosefalisi mevcut olup şant (shunt) ile kontrol altına alınmamış hastalara kask tedavisi uygulanamaz. Çalışan bir şant ile büyüme stabil olduktan sonra kask tedavisine başlanır.

Sütürü erken kapanmış, kraniosinostoz mevcut olan bebeklere kask tedavisi uygulanmaz. Kaynaşmış yani kapanmış olan sütürler ameliyat yardımı ile açıldıktan sonra kask tedavisi (bir endikasyon olan Endoskopik Kapalı yöntem gibi kafatasından ameliyat olan bebeklere) uygulanır.

Sütürü erken kapanmış, kraniosinostoz mevcut olan bebeklere kask tedavisi uygulanmaz.

Deformasyonel Kafatası Şekil Bozukluklarında Kask Tedavisine Ne Zaman Başlanmalı?

Kask tedavisine başlanması ile ilgili genel kriterler;

3-18 Aylar Arasında Kask Tedavisi Uygulanabilir.

STARband kaskları 3 ayından küçük ve 18 ayından büyük bebeklerde kullanılmaz.

3. ayından önce bebekler kask tedavisi için yeterli gelişime ulaşmış olmazlar. FDA’ in en önemli şartlarından bir diğeri de deformasyonel kafatası şekil bozukluğu olan bebeklere kask tedavisinin en erken 3 aylıkken uygulanmasıdır. Kask tedavisine sadece kraniosinostoz gibi nedenler ile 3. ayından küçükken kafatası ameliyatı olan bebeklere yakın tarihli kontroller ile sıkı takip altında uygulanmasına izin verilir.

Bebeklere kask tedavisi ancak 18. ayına kadar uygulanır. Bu aylardan sonra kafatasında belirgin bir büyüme artık görülmez. Beyin bir yetişkin kadar olan büyümesinin nerede ise %90’ nını tamamlamış olur. Kafatasındaki kemikler arasında bulunan sütürlerde tam kapanma süreçlerini neredeyse tamamlar. Bu sebepler yüzünden de 18 ayından sonra artık kask tedavisinden cevap alınmaz.

4-6 Aylar Arasında Kask Tedavisine Başlanması İdealdir.

Kafatası şekil bozukluğunun şiddeti aşırı veya orta olsun, bebeklerde kask tedavisine başlanılması gereken aylar 4 ile 6. aylardır. En erken 3. ayından sonra başlanması gerektiğine değinmiştik. Yapılan araştırmalarda hedeflenen sonuçların alınması için 6. ay geçmeden kask tedavisine başlanması gerektiği vurgulanır. Bebekler 6. aylarından sonra artık daha az sırtüstü vakit geçirmeye, kendi kendine dönmeye ve oturmaya başladığı için yapılan pozisyon değiştirme gibi aktivitelerin artık yeterli derecede faydası görülmez. Bu aktivitelerden cevap ya da yeterli cevap alınamadığında 6 ayda kafatası şekli bozukluğunun düzelmesi için en son çare olarak geriye kask tedavisi kalır.

Kask tedavisinde hedef düzelmenin sağlanabilmesi için deformasyonun şiddetine bağlı olarak 4 ile 6. aylar içinde başlanılması önemlidir. Bu sayfanın devamında şiddet ve ay arasındaki ilişkiye daha detaylı olarak değinilmektedir.

12. Aydan Sonra Kask Tedavisine Başlanması İdeal Değildir.

10. aydan özellikle de 12. aydan sonra başlandığında kask tedavisinden alınacak yanıt çok sınırlı kalır. Olması gereken hedef düzelme için yeterli büyüme büyük oranda azalır. Özellikle aşırı olan kafatası şekil bozuklukları için bir hedef verilemez. Kask tedavisinin süresi uzar.

Kafatası şekil bozukluğu’nun 12. aya kadar düzelmesini beklemek kask tedavisinde çok kıymetli olan zamanın harcanmasına sebep olur. 6. aydan sonra geçen her süre kask tedavisinde özellikle aşırı olan deformasyonlarda hedef düzelmeden uzaklaşma ve tedavinin süresinde uzama olarak cevap bulur. Bu yüzdende kafatası şekil bozukluğu fark edildiği en erken zamanda taramalar ile karşılaştırmalı olarak deformasyonun gelişiminin takip edilmesi tavsiye edilir.
 

Kafatası şekil bozukluğu’nun 12. aya kadar düzelmesini beklemek kask tedavisinde çok kıymetli olan zamanın harcanmasına sebep olur.

Kafa Şekil Bozukluğu Orta Şiddette ise 6. Aya Kadar Egzersiz, Yüzüstü Aktiviteleri ve Pozisyon Değiştirme

Kafasında şekil bozukluğu olan bebekler ebeveynleri ya da doktorları tarafından ilk fark edildiklerinde tarama ile şiddet tespiti yapılarak daha sonrasında ise karşılaştırmalı takip edilmelidir. STARscanner ya da SmartSoc 3D veri toplama sistemleri ile şiddet tespiti yapıldıktan sonra eğer ki deformasyon orta şiddette ise öncelik 6. ayına kadar takip edilmesidir. Araştırmalarda tavsiye edilen kafasında şekil bozukluğu olan bebeklerde 1-2 ay kadar pozisyon değiştirme, yüzüstü aktiviteleri ve germe egzersizleri gibi yöntemlerin denenmesidir. Boyun kasındaki gerginliğin şiddetine göre de bir fizyoterapistten yardım alınması yapılan pediatri yayınlarında pek çok araştırma ve makalede dile getirilir. Bu süreçte 1-2 ay sonra tekrardan bir tarama alınarak ilk alınan tarama görüntüsü ile karşılaştırılır. Hem görüntüsel hem de rakamsal olarak çıkan rapordan aktiviteler sonunda alınan cevap net olarak belli olur.

Eğer ki erken aylarda fark edilmiş ise orta şiddette olan bir kafa şekil bozukluğu için yukarıdaki yöntemler ile cevap alması yüksektir. Aylar geçtikçe ve 6. aya yaklaşıldıkça cevap alması çok daha zor olmaya başlar. 6. ayına gelen bebekler artık kendi etrafında dönmeye ve desteksiz olarak oturmaya başlaması nedeniyle artık pozisyonlanamazlar. Bu yüzden de pozisyon değiştirme gibi yöntemlerden fayda görülmez. Her ne kadar oturmaya başladığında düzeleceği düşünülse de aslında tersine bebeğin oturmaya başlamasının kafadaki deformasyonun düzelmesine hiçbir katkısı yoktur. Deformasyonun şiddeti bu noktadan sonra genel olarak belirgin bir düzelme göstermez.

Bebeklerin kafasındaki şekil bozukluğu daha çok erken haftalarda başlar ve artarak devam eder. Kafatasındaki kemiklerin hamur gibi yumuşak olması ve sırtüstü pozisyonda aynı tarafa uzun süreli yatış yerçekiminin etkisi ile kafada şekil bozukluğuna neden olur. Yine aynı güç yani yerçekiminin gücü ile bu sefer ters yönde başın yine sırtüstü pozisyonlanması deformasyonun düzelmesini sağlar. İşte bu sayede kafa şekil bozukluğuna sebep olan yerçekimi bu sefer ters yönde kafadaki deformasyonun ortadan kalkmasına yardımcı olmuş olur. Bu güç ancak bebeğin sırtüstünde pozisyonlanması ve uzun süreli kalması ile mümkündür. Kendi kendine dönmeye ve özellikle oturmaya başlayan bir bebeğin kafasının düzelmesi için yerçekiminin bir etkisi artık olmaz, ortadan kalkar. Bu yüzdende kafatası ve içindeki beyinde o aylardan yani 6. Aylardan sonra her tarafa eşit büyümesini genel olarak sürdürür. Bu durumda mevcut kafa şeklinin 6. aydan sonra değişmemesine bir nedendir.

6. ayına kadar yapılan pozisyon değiştirme, yüzüstü aktiviteleri ve diğer egzersizlerden cevap alınmazsa kafatasındaki şekil bozukluğunun düzeltilmesi için geriye sadece kask tedavisi çözüm olarak kalmaktadır.

Kafa Şekil Bozukluğu Aşırı Şiddette İse Vakit Kaybetmeden Kask Tedavisi

Kafa şekil bozukluğu aşırı olan bebeklerde pozisyon değiştirme denemeden hemen kask tedavisine başlanması gerekir. Araştırmalar aşırı şiddette kafa deformasyonu olan bebeklerde kafa şekil bozukluğunun pozisyon değiştirme vb. egzersizlerle orta şiddetin altına çekilmesinin çok mümkün olmadığını ortaya koymaktadır. 3. ayından sonra ve özellikle çok aşırı deformasyonu olan bebeklerin en erken dönemde kask tedavisine başlaması önem taşır. Erken dönemde kask tedavisine başlandığında kafa şekil bozukluğunu düzeltmedeki başarı, şekil bozukluğunun şiddeti çok aşırı da olsa yüksek olur aynı zamanda tedavinin bitiş süresi önemli oranda kısalır.



www.cranialtedavimerkezi.com adresimizdeki “yüzüstü aktiviteleri” kitapçığımızı indirerek oradaki tavsiyeleri uygulayın. Size çok yardımı olacaktır! (Yüzüstü Aktiviteleri için Tıklayın)

NUMARANIZI BIRAKIN, ARAYALIM

CRANIAL Teknisyeni ile görüşmek için numaranızı bize gönderin..