Merkez: 444 7 019
İstanbul-İzmir-Ankara-Gaziantep
Pzt-Cu: 9:00 - 17:00 / Ct:9:00-15:00
444 7 019 İLETİŞİM

Metopik Sütür Sinostoz (Trigonosefali)

Metopik sütür sinostoz bebeğin alnının orta alanını, burun kökünden bıngıldağa kadar uzanan bir bölgeyi etkiler.
bebeklerde kafa yamukluğu, kafatası düzeltme ameliyatı, bebeklerde kafatası şekil bozuklukları düzeltme, plagiosefali tedavisi, düz kafa şekli, kayık kafa, skafosefali ameliyatı, bebeklerde baş eğriliği, kafatası şekil bozuklukları, bebek kafa kaskı, bebeklerde alın kemiği, bebeklerde kafa gelişimi, bebeklerde kafatası şekil bozukluğu, kafatası şekil bozukluğu ameliyatı, skafosefali, Plagiosefali, kraniosinostoz, bebek kafa şekillendirici kask, bebeklerde kafa şekli bozukluğu, bebeklerde kask tedavisi, kafa düzleşmesi, yüz eğriliği, kafa şekli estetiği, bebeklerde kafatası ameliyatı, sinostoz, kafatası şekil bozukluğu ve yüz asimetrisi, kafatası şekli düzeltme, trigonosefali, bebeklerde sivri kafa, üçgen kafa, Brakisefali, kafatası ameliyatları, bıngıldağın erken kapanması, kask tedavisi, bebeklerde kafatasının erken kapanması, kafatası yamukluğu düzeltme, yüz simetri bozukluğu tedavisi, endoskopik kafatası ameliyatı, endoskopik kapalı kafatası ameliyatı, metopik sütür sinostozÖn lobların ikisi de ileri doğru ve yanlara doğru genişler.

 

Metopik sütür sinostoz bebeğin alnının orta alanını, burun kökünden bıngıldağa kadar uzanan bir bölgeyi etkiler. Ön lobların ikisi de ileri doğru ve yanlara doğru genişler. Göz çukurlarının birbirine doğru kayması yüzünden gözler daha bir bitişik durur. Erken sütür kapanması, üstten kuşbakışı bakıldığında bebekte yukarı doğru tümsek ya da orta hatta yükselti ile alında geriye doğru eğimli bir üçgen görüntüsü oluşmasına neden olur. Daha sonrasında beynin o yönde büyümesi yüzünden kafanın arkasında bir çıkıntı ortaya çıkar.

Kapalı Endoskopik Kafatası Ameliyatı ve STARband Kaskları

Metopik sütür sinostozun tedavisi orta hat üzerinde ve yenidoğanın saçının hemen arkasında açılan tek kesikten yapılır. Endoskoplar bıngıldaktan burun köküne kadar sütür üzerindeki bebeğin kafasındaki deriyi yükseltmek için kullanılır. Kafatası üzerinde küçük bir delik açılır açılmaz, endoskoplar kemiğin altına girer ve etkilenmiş sütür altındaki kemiğin görülmesi için kullanılırlar. Küçük bir çubuk kemik genel olarak burundan ön bıngıldağa kadar çıkarılır, böylece daralmış kapalı sütür rahatlatılır.

Endoskopik kraniosinostoz ameliyatı sonrası kask kullanımı hem şekli bozulan kafatasının düzeltilmesi hem de yapılan ameliyat sonrası kafanın kaidesinde büyümesine ve tekrardan sütür kapanmasına engel olmak için genellikle tercih sebebidir. Kask tedavi ortlama 6-9 ay ya da duruma göre daha da uzun sürebilmektedir. Genelde hedeflenen büyümenin en hızlı olduğu bir yaşına kadar çocuğun kafasını kaskın içinde geçirmesidir. Metopik sinostoz sütürün endoskop yardımı ile açılmasından sonra üçgen şekil alan alın ve birbirine yaklaşan göz çukurları ile trigonosefali kafa şeklini alarak bozulan kafatasını düzeltmek için kask, üçgenleşen alından merkezi olarak tutuş sağlayacak şekilde uzman kişilerce tasarlanır. Sonrasında ise uygulama ve takiplerinde stratejik olarak yapılan ayarlamalar ile devam eden kask tedavisi tamamlanır. Kask tedavisinde kafanın oransal olduğu kadar sütür kapanması ile ortaya çıkan kafanın her yerinde oluşan asimetrinin de düzeltilmesi hedeflenir. 

STARband kaskları endoskopik ameliyatı sonrası sinostoz tipine göre özel olarak üretilirler. Her kraniosinostoz tipi ve ameliyat sonrası açılan insizyon yerleri kaskın tasarımında önem teşkil eder. STARband kask tedavisi programı sürecinde kaskın tasarımını gerçekleştiren teknikerler kadar ortezin uygulama, takip ve ayarlamalarını yapacak teknikerlerde en iyi sonucun alınması için ortak bir çaba içinde çalışırlar. Kask tedavisi öncesi planlama ve tedavi süreci boyunca gidişhat ile ilgili ortez teknikerleri ameliyatı yapan hekim ile iletişim halinde kalırlar.

 

KLİNİK ARAŞTIRMA

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32929979/ 

Laura Roider 1Garrett Ungerer 1Leslie Shock 2Kristina Aldridge 3 4Mohannad Al-Samarraie 5Tomoko Tanaka 6Arshad Muzaffar 7 8

 

Kısa Özet

Objektif: Bu projenin amacı, aynı anda metopik sütür anormallikleri ve deformasyonel plagiosefalisi (DP) ile brakisefalisi (DB) bulunan, ambliyopi (göz tembelliği) açısından risk altında olduğu bilinen çocuklarda oftalmoloji (göz hastalıkları) bulgularının rastlanma sıklığını araştırmaktır.

Sonuç: Metopik sütür anormallikleri ve deformayonel plagiosefalisi ve brakisefalisi bulunan kendi hastalarımız arasındaki çocukların ambliyopi (göz tembelliği), strabismus (şaşılık) ve göz merceğinin, ışınları kırmada gösterdiği bozukluk; kırma hatası (refractive errors) için önemli derecede risk taşıdığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: brakisefali; kraniosinostoz; deformasyonel; metopik; oftalmoloji; plagiosefali

 

Increased Incidence of Ophthalmologic Findings in Children With Concurrent Isolated Nonsyndromic Metopic Suture Abnormalities and Deformational Cranial Vault Asymmetry

Abstract

Objective: The purpose of this project was to study the incidence of ophthalmologic findings which are known to be risk factors for amblyopia in children who have coexisting metopic suture abnormalities and deformational plagiocephaly (DP) and brachycephaly (DB).

Conclusions: In our patient population, children with coexisting metopic suture abnormalities and DP or DB had significant risk for amblyopia, strabismus, and refractive errors.



www.cranialtedavimerkezi.com adresimizdeki “yüzüstü aktiviteleri” kitapçığımızı indirerek oradaki tavsiyeleri uygulayın. Size çok yardımı olacaktır! (Yüzüstü Aktiviteleri için Tıklayın)

NUMARANIZI BIRAKIN, ARAYALIM

CRANIAL Teknisyeni ile görüşmek için numaranızı bize gönderin..