Koronal sütür sinostoz alnın ve ön lopun büyümesini etkilerken diğer tarafın ileri doğru genişlemesine sebep olur. Erken kapanan sütürden dolayı oluşan bu durum anterior plagiosefali (anterior plagiocephaly) olarakta bilinir. Bir kulaktan diğer kulağa kadar uzanan sol ve sağ koronal sütürlerinden birinin ya da ikisinin kaynaşmasıdır. Bu tip kraniosinostoz ile alın gömükleşmiş ve düzleşmiştir ve ayrıca da göz çukuru yüksek ve eğiktir. Aynı zamanda bebeğinizin gözlerinin dışa doğru çıkık (pörtlek) ve burnunun diğer tarafa doğru yatık olduğuda belirgin bir şekilde fark edilebilir. Bebeğiniz çift görmeyi (şaşılık) engellemek için kafasını yana doğru eğri tutması bu çeşit kraniyosinostozun ve tedavi edilmemiş koronal sütür sinostozun en önemli işaretidir.
Koronal kraniosinostoz da kapanmış koronal sütürün endoskopik kesim ile (diseksiyon) rahatlatma, bebeğin ön bıngıldak ve kapanmış taraftaki kulağın arası bir yerde küçük bir kesik ile gerçekleştirilir. Bütün vakalarda yenidoğanın saçının çok az bir kısmı kaldırılır.
Endoskopik kraniosinostoz ameliyatı sonrası kask kullanımı hem şekli bozulan kafatasının düzeltilmesi hem de yapılan ameliyat sonrası kafanın kaidesinde büyümesine ve tekrardan sütür kapanmasına engel olmak için genellikle tercih sebebidir. Kask tedavisi ortlama 6-9 ay ya da duruma göre daha da uzun sürebilmektedir. Genelde hedeflenen büyümenin en hızlı olduğu bir yaşına kadar çocuğun kafasını kaskın içinde geçirmesidir. Koronal sinostoz sütürün endoskop yardımı ile açılmasından sonra burun, çene ve gözlerde oluşan deviye, asimetri ile anterior plagiosefali kafa şeklini alarak bozulan kafatasını düzeltmek için kask, kapanmış sütürün ters tarafındaki alında oluşan çıkıntı ve arka kısmından asimetrisinin durumuna göre tutuş sağlayacak şekilde uzman kişilerce tasarlanır. Sonrasında ise uygulama ve takiplerinde stratejik olarak yapılan ayarlamalar ile devam eden kask tedavisi tamamlanır. Kask tedavisinde kafanın oransal olduğu kadar sütür kapanması ile ortaya çıkan kafanın her yerinde oluşan asimetrinin de düzeltilmesi hedeflenir.
STARband kaskları endoskopik ameliyatı sonrası sinostoz tipine göre özel olarak üretilirler. Her kraniosinostoz tipi ve ameliyat sonrası açılan insizyon yerleri kaskın tasarımında önem teşkil eder. STARband kask tedavisi programı sürecinde kaskın tasarımını gerçekleştiren teknikerler kadar ortezin uygulama, takip ve ayarlamalarını yapacak teknikerlerde en iyi sonucun alınması için ortak bir çaba içinde çalışırlar. Kask tedavisi öncesi planlama ve tedavi süreci boyunca gidişhat ile ilgili ortez teknikerleri ameliyatı yapan hekim ile iletişim halinde kalırlar.
CRANIAL Teknisyeni ile görüşmek için numaranızı bize gönderin..